dijous, 17 de juny del 2010

LA WEB 2.0 EN UN NOU MARC SOCIAL


La nova societat respon a un nou model tecnològic que avança a gran velocitat. Les noves tecnologies ja no són cosa d’uns pocs, sinó que s’estan convertint en la forma de comunicar-se per excel·lència. 
La escola ha de respondre a aquesta nova manera de fer i aprendre a integrar aquests nous models tecnològics, per a que arribin a formar part d’una altra metodologia pedagògica.
Avui dia, Internet no és tant sols una font d’informació. La xarxa s’ha convertit en alguna cosa més, ara és un lloc on s’intercanvia experiències i coneixement. Un lloc on té cabuda una nova manera de construir el propi aprenentatge.
La Web 2.0 és un conjunt d’aplicacions i pàgines d’Internet que proporcionen serveis interactius en xarxa, i que permet crear una intel·ligència col·lectiva, ja que facilita l’intercanvi de coneixement i experiències. Mitjançant eines de comunicació de d’ús senzill, es poden crear i editar textos, imatges multimèdia o xarxes de contactes.
Per a fer un bon ús didàctic d’aquestes noves tecnologies, cal una bona formació del professorat; i una obertura a altres entorns d’aprenentatge. Entorns que permetin, al docent, compartir i col·laborar amb altres escoles, per lluny que hi siguin.
D’eines Web 2.0 hi ha moltes, algunes d’elles es poden aprofitar per treure un bon rendiment a l’aula. En això no hem refereixo tant sols a l’ús que pot fer el xiquet i la xiqueta per assolir nous coneixements, sinó a recursos que el o la mestra pot aprofitar per a que aconseguir un aprenentatge més motivador i dinàmic del seu alumat.
Fent un cop d’ull per la xarxa, he pogut veure el bon us que se’n fa de diferents aplicacions, com per exemple Picasa que permet, mitjançant un compte google, publicar fotografies a la xarxa, en un espai personal. Es poden carregar des de fotografies dels xiquets i xiquetes, fins a contes, revistes, articles, material didàctic, projectes, ... Aquí en teniu un exemple molt il·lustratiu.
També té la avantatja que quan et descarregues el programa al teu ordinador, et classifica totes les teves fotos en carpetes o que les pots convertir en pel·lícula.
El bloc és un lloc web que s’actualitza periòdicament i de manera immediata. Permet interactuar a l’autor amb els usuaris molt fàcilment. Dóna la possibilitat de crear enllaços que transportin a l’usuari a altres blocs, pàgines o altres continguts externs d’interès.
És una eina molt utilitzada en el món de l’educació, tant per interactuar amb les famílies, com per ser un lloc on els docents comparteixen les seves experiències i els seus recursos. Això facilita una metodologia col·laborativa, un dir “allò que a mi em funciona, t’ho ofereixo, per a que ho puguis fer servir”. És el pensament d’aquell docent que prioritza els interessos dels alumnes i s’esforça per aconseguir motivar-los.
A la xarxa en podem trobar molts blocs interessants. Vull destacar un que jo fa temps que segueixo d’una mestra d’infantil, és Idees Magistrals, Us suggereixo feu un cop d’ull.  És un bon exemple del bon l’ús del bloc en educació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada