dijous, 17 de juny del 2010

CREANT RECURSOS PER L'AULA

El món educatiu s’està adaptant a les noves tecnologies, això vol dir saber aprofitar-les per poder construir el propi material. A l’aula ja no se disposa tant sols dels llibres de text, les escoles s’han anat omplint d’ordinadors, als quals se’ls ha de treure un bon rendiment. La multitud de possibilitats que ofereix el programari lliure, ha fomentat la creativitat del docent, i la portat a elaborar materials amb molta qualitat i a compartir-lo amb tota la comunitat educativa, per poder fer un bon ús. 

L’eXelearning és un editor XHTML que permet escriure pàgines web i recursos multimèdia interactius, podent afegir aplicacions de java, activitts de lectura, inserir imatges, animacions gif, pel•lícules, fitxers d’àudio mp3, navegació de pàgines web externes, diferents proves, exàmens, ....
Aquest editor permet exportar les unitats per penjar el contingut en diferents plataformes com ara el MOODLE.

Una de les activitats que es pot realitzar amb aquest editor són les Webquest. Les webquests són estratègies d’aprenentatge que utilitza, fonamentalment recursos d’Internet. Es crea a partir d’una tasca motivadora per a l’alumnat, a qui se’ls guia en el procés de cerca. Consta de diferents apartats: pàgina inicial, introducció, tasca, procés, avaluació, conclusió, crèdits i guia didàctica per al professorat.
Comunitat catalana de Webquest:
http://sites.google.com/site/webquestcathome/home

Les caceres del tresor són una versió petita de la webquest, on es proposa unes preguntes i es dóna, a l’alumne, les adreces on pot trobar les respostes. Al final es planteja una gran pregunta . És una metodologia per treballar en grup i que fomenta reflexions i comentaris, per poder arribar a conèixer la resposta. 

Jclic és un programa que permet crear activitats multimèdia molt senzilles, com ara puzles, associacions, mots encreuats, ... molt adients per a treballar a infantil i primària. Els sons i les imatges, que es poden integrar en aquestes activitats, fa que siguin atractives per als xiquets i xiquetes.
Aquestes aplicacions creades pel professorat, es recullen en la zona Clic, un servei del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya; amb l’objectiu de fer difusió dels recursos. D’aquesta manera es poden compartir els materials didàctics creats amb el programa. 

Els quaderns virtuals (també creats pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya) pretenen portar a la xarxa els processos d’ensenyament, aprenentatge i avaluació mitjançant les TIC. Per poder utilitzar-los has d’estar acreditat al Departament.
El hot potatoes és una eina molt semblant a les dos anteriors que permet desenvolupar exercicis de diferents nivells de dificultat i diferents idiomes. 
Totes aquestes eines et donen la possibilitat de crear el propi material i de compartir-lo amb la resta de docents. Crec que són una bona manera de treballar les TIC a les aules. La diversitat d’aplicacions permet, al mestre, utilitzar allò que més l’interessi, segons les característiques del seu alumnat. Penso que compartir els recursos, repercuteix molt positivament en el procés d’ensenyament – aprenentatge. 

El Wiki permet crear documents col•lectivament, de manera molt ràpida. És un espai web obert i on tothom pot interactuar modificant, de vegades, allò que han fet els altres. Amb la wiki es pot crear tota una xarxa d’aprenentatge, prova d’això és la wikipèdia. 

La Prestatgeria digital és una altre recurs de la XTEC que permet, als centres docents, crear llibres virtuals amb diversos continguts i finalitats. Per la seva creació poden col•laborar els alumnes. Es pot accedir com a usuari per poder escriure. També es poden llegir sense haver d’entrar a l’aplicació.

El projecte educatiu 1x1 (un alumne/a, un ordinador), està creat pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, i és la concreció del projecte “escola 2.0”. A més de la disponibilitat d’un portàtil per cada alumne, la Generalitat, dota als centres que formen part del projecte, de pissarres digitals i connectivitat wi-fi. Amb aquesta nova metodologia de treball, els llibres de text, passen a ser en format digital.
Per portar a terme el projecte, cal una bona formació del professorat. Tant sols així aquesta nova metodologia pot donar bons fruits en tot el procés d’ensenyament -aprenentatge. En la pàgina del XTEC es pot trobar molta informació al respecte. http://www.xtec.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada